Genişletilmiş Karadeniz Bölgesi Programı
TÜMSİAD KARADENİZ BÖLGESİNE ÇIKARMA YAPTI
2018 yılı faaliyetlerini değerlendirmek ve 2019 yılı bölge eylem planlarını istişare etmek üzere Genişletilmiş Karadeniz Bölgesi Programı gerçekleştirildi. 29 Eylül Cumartesi günü Rize’de düzenlenen toplantıya Rize, Trabzon, Samsun, Tokat, Amasya, Çorum ve Düzce şube başkan ve komisyon üyeleri katıldı. Program öncesinde 28 Eylül Cuma günü TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Karadeniz Bölge Başkanı Mevlana Karali, Genel Sekreter M. Osman Kapıcıoğlu ve Rize Şube Başkanı Abdulbaki Fil; TÜMSİAD’ın çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.
Genişletilmiş Karadeniz bölge toplantısının açılış töreninin ardından programa katılan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkan Vekili Coşkun Yeğen, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu; TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan ile birlikte 40 üye firmanın stant açtığı ve ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği fuar alanını gezdi. Programın devamında da proje yatırım, kurumsal organizasyon, sektör ve eğitim konularında çalışmaların yapıldığı toplantılar gerçekleştirildi.
Karadeniz bölge toplantısında konuşma yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, Karadeniz bölgesinin tarihte farklı dinlere ve kültürlere ışık tutan bir bölge olduğunu, birçok medeniyetin kültürel mirasını günümüze taşıdığını söyledi. Bölgenin, ülke jeostratejik önemini de artırdığını belirten Doğan, “Karadeniz bölgesinin turizm ve ticarete katkısı uzun yıllardan beri kesintisiz devam ediyor. Bölgenin GSYİH’ya toplam katkısı yüzde 4 civarında. Bu katkıda Samsun, Trabzon ve Çorum öne çıkıyor. Bölgenin ihracatı 2 milyar doların üzerinde, ihracat hacmi bölgenin stratejik konumu ve geliştirilebilir üretim ve işgücü olanaklarıyla bizim için yeterli görülmemekte. Hep birlikte bunu 5 milyar dolara çıkarmak için çalışmalıyız. Tarım sektöründe bölge ihracat yapmakta. Ancak teknoloji ile yapacağımız tarımsal faaliyetlerimiz bölgenin sağladığı katkıyı daha da artıracaktır. Turizm sektöründe deniz turizmi büyük gelir sağlayıcı durumda. Oysa ki Karadeniz’in Doğa, İnanç ve Kültür turizmi potansiyeli ülke bacasız sanayiimizin gelişimi için büyük fırsattır” diye konuştu.
KOBİ’ler için İhracatta Rekabet Gücünü Arttırmalıyız
Karadeniz bölgesini küresel turizm odağı olarak tanımlayan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘TÜMSİAD olarak şubelerimiz ile birlikte bölge ekonomisine katkı sağlayacak fuarlar, alım heyetleri, iş seyahatleri ve çalıştaylar düzenlemekteyiz. Bugün de Rize şubesinde 2018 yılı faaliyetlerimizi değerlendirip 2019 yılı bölge eylem planımızı istişare ediyoruz. Ayrıca TÜMSİAD olarak KOBİ’lerimizin ihracatta rekabet gücünün artırılması konusu üzerinde durmaktayız. Bölgede ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesi, tarım ve hayvancılıkta modernizasyon ve verimliliğin arttırılması, kültürel mirası korumak, sürdürülebilir kültürel gelişmeyi sağlamak ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesi konularında üyelerimizle ve komisyon başkanlarımızla çalışmalar yürütmekteyiz.”